جراحی بازسازی سینه روشی برای ترمیم سینه ها پس از جراحی ماستکتومی (برداشتن کل سینه) و یا لامپکتومی (برداشتن توده های سرطانی و بخش هایی از بافت اطراف سینه) است. جراحی بازسازی سینه ممکن است همزمان با جراحی درمان سرطان سینه انجام شود و یا در ماه ها و حتی سال ها پس از جراحی سرطان سینه این جراحی صورت بگیرید. به منظور آشنایی بیشتر با ترمیم و بازسازی سینه پس از سرطان آشنا شوید.
جراحی بازسازی سینه بعد از سرطان
ماستکتومی و لامپکتومی روش های درمانی جهت پیشگیری از گسترش سرطان سینه و یا درمان آن محسوب می شوند. پس از این عمل ها بیماران می توانند برای بازگشت زیبایی سینه خود برای جراحی ترمیم پستان اقدام کنند. این جراحی ممکن است برای هر دو سینه و یا فقط یک سینه انجام شود.
جراحی بازسازی سینه ممکن است شامل یک جراحی و یا چندین جراحی باشد. تمام این موارد با توجه به روش جراحی که برای درمان سرطان سینه بر روی شما انجام شده بستگی دارد. باید توجه داشته باشید که روش این جراحی برای هر بیمار با توجه به شرایط وی ممکن است متفاوت باشد.
اهداف جراحی بازسازی سینه
جراحی بازسازی سینه در اکثر موارد پس از جراحی های که به منظور پیشگیری و یا درمان سرطان سینه می باشند، انجام می شود. هدف نهایی از این جراحی تغییر شکل سینه ها، فرم بخشیدن به سینه، بازسازی بافت های از دست رفته و به طور کلی ایجاد ظاهری طبیعی برای سینه است.
در برخی موارد جراحی بازسازی سینه در درمان ناهنجاری های مادرزادی نیز ممکن است مورد استفاده قرار بگیرد.
انواع جراحی بازسازی سینه پس از ماستکتومی
جراحی بازسازی سینه پس از ماستکتومی به 2 روش اصلی انجام می شود.
جراحی بازسازی فلپ
در این روش قسمتی از بافت طبیعی بدن بیماری برای تشکیل سینه ی جدید استفاده می شود. این بافت معمولاً از ناحیه تحتانی شکم، ران، باسن و یا کمر برداشته می شود.
بافت چربی، ماهیجه، رگ های خونی و پوست نیز ممکن است از این قسمت ها جدا شود تا یک سینه ی جدید برای بیمار تشکیل شود. انواع مختلفی از جراحی فلپ وجود دارد که با توجه به شرایط بیمار، جراح بهترین روش را انتخاب خواهد کرد. این روش ها با توجه به ناحیه ای که بافت پیوندی انتخاب می شود و همچنین نوع روش پیوند عروق خونی متفاوت خواهد بود.
پروتز سینه بعد از سرطان
در این روش از پروتزهای نمکی و یا سیلیکونی جهت بازسازی بافت سینه استفاده می شود. در برخی موارد ممکن است روش ترکیبی شامل استفاده از بافت طبیعی بدن به همراه استفاده از پروتز جهت جراحی انتخاب شود. روش بازسازی از طریق پروتز ممکن است همزمان با جراحی ماسکتومی و یا پس از آن انجام شود.
جراحی به روش استفاده از پروتز نیز از تکنیک های مختلفی استفاده می نماید که عبارتند از:
- قرار دادن پروتز زیر عضله قفسه سینه
- قرار دادن پروتز بالای عضله قفسه سینه
- پروتز با گسترش بافت: در این روش ابتدا اکسپندر در زیر پوست سینه قرار داده می شود و هر هفته یک بار اکسپندر توسط سالین پر می شود تا پوست به تدریج منبسط شود، زمانی که بافت سینه به اندازه ی دلخواه منبسط شد، پروتز به صورت کامل پوشاند خواهد شد.
جراحی بازسازی سینه پس از لامپکتومی
در صورتی که کاندید مناسب جهت جراحی لامپکتومی باشید یعنی بخشی از بافت سینه ی شما حفظ خواهد شد. جراحی بازسازی بافت سینه ممکن است همزمان با جراحی لامپکتومی و یا پس از آن انجام شود.
گاهی اوقات با جراحی کوچک کردن سینه و یا لیفت سینه می توان نواقص ایجاد شده در جراحی لامپکتومی را پوشاند و نیازی به استفاده از پروتز و یا پیوند بافت نمی باشد.
بازسازی نوک پستان
در برخی از انواع جراحی ماستکتومی، جراح سعی می نماید نوک پستان و آرئول (بافت تیره ای که اطراف نوک پستان را احاطه کرده است) حفظ شود اما در صورتی که این امر امکان پذیر نباشد در جراحی بازسازی جراحی با استفاده از انتقال پوست از سایر قسمت های بدن می تواند تا حدودی نوک سینه را بازسازی نماید. برخی از افراد خالکوبی سه بعدی را جهت بازسازی آرئول انتخاب می نمایند که ظاهری کاملاً طبیعی و منطبق با فرم سینه دارد.
انتخاب روش جراحی بازسازی سینه
مناسب ترین روش برای هر فردی به شرایط مختلفی بستگی دارد که عبارتند از:
- سن، سلامت جسمانی و سبک زندگی بیمار
- نوع جراحی ماستکتومی و لامپکتومی انجام شده و مقدار بافتی که در سینه باقی مانده است
- نوع درمان های بعدی پس از جراحی سرطان سینه مانند پرتودرمانی و یا شیمی درمانی
- جراحی هایی که در گذشته انجام شده است (به عنوان مثال برداشتن فلپ از شکم در افرادی که در گذشته جراحی شکم داشته اند دشوار می باشد)
- نظر بیمار در مورد ظاهر جدید سینه
کلام آخر
سینه یکی از اعضای مهم برای بانوان محسوب می شود، از دست دادن یک و یا هر دو سینه به دلیل بیماری سرطان می تواند منجر به کاهش اعتماد به نفس، افسردگی و منزوی شدن بیماران شود. اما با انواع روش های جراحی بازسازی سینه می توان نواقص ایجاد شده در طی جراحی ماستکتومی و یا لامپکتومی را تا حدود بسیاری درمان نمود تا بیماران بتوانند زندگی احساسی و اجتماعی خود را از سر بگیرند.
در انتها می توانید سوالات خود را در خصوص جراحی ترمیم و بازسازی سینه از دکتر فرخ کامران خواجوی، فوق تخصص جراحی پلاستیک در بخش دیدگاه سایت مطرح کنید.